Det dér og dét der af Louise Juhl Dalsgaard

En roman om en ung kvinde, hendes barndom og opvækst, et langstrakt sygdomsforløb og det, der følger. Det er en fortællling om en familie, om usagtheder og afmagt og om at være splittet mellem intellekt og følelser i en grad, så begge synes at komme til kort. Fortællingen veksler mellem en jeg-fortællers poetiske indre, barndommens tanker og drømme og nøgterne uddrag fra en virkelig psykiatrisk journal.

Romanens jeg-fortæller beslutter sig for at ændre sig selv og sit liv. Hun er lige blevet student, verden ligger åben, hun har en sød kæreste og vil leve livet fuldt ud. Men hun er utilfreds med sin krop og vil tabe sig. På kun ni måneder taber hun 40 kg. Hun bliver indlagt blandt dødssyge kræftpatienter og aidsramte, udskrives til sit eget selskab og begynder at læse på universitetet, hvor hun motionerer, lever på en sten om dagen og overspiser om natten.

Efter en uddannelse som bibliotekar flytter hun til Aarhus, tilknyttes Center for Spiseforstyrrelser og gennemgår et langvarigt behandlingsforløb. Gennem samvær med forældrene oprulles hendes historie og barndom, forbudte tanker, ’ked af det-hed’ som ikke måtte italesættes, lærere, der ikke forstod hendes tanker. Superbegavet og altid foran, men samtidig uindpasselig og helt sin egen.

Det dér og dét der udkommer august 2017

Den Permanente af Thomas Bagger

Efter flere måneders indlæggelse vælger Ask Hjortheede, at lade sig udskrive fra hospitalet med livet som indsats. Lægerne begriber ikke Asks risikable valg, men de er heller ikke klar over, at det ikke kun er hans fysiske skader, der truer ham på livet. Derhjemme venter hustruen Julie, som efter mange års ædruelighed er røget på flasken igen. Stærkt opslugt af kampen mod sine indre dæmoner ænser Ask ikke Julies desperate situation. Han er i stigende grad besat af tanken om, at nogen i hans nærmiljø forsøger at skade ham, og måske endda vil tage hans liv.

Ask isolerer sig i familiens sommerhus i Skæring. I ensomheden fikseres hans eksistens i en mellemzone af bizarre hændelser, der udvisker grænsen mellem virkelighed og illusion. Men da to mænd pludselig overfalder ham en nat i sommerhuset, og en mystisk ung mand dukker op og redder hans liv, ruskes Ask ud af drømmetilstanden, og indser at der skal handles.

Snart befinder han sig en sumpet verden af dystre hemmeligheder, hvor alle bekriger alle, hvor folks indre er rådnet af skam, og hvor de vigtigste løgne er dem, man fortæller sig selv. Efter en dramatisk situation hvor Ask dræber to mænd, indser han, at nøglen til det plagsomme mysterium kan spores tilbage til det sted, hvor han er flygtet fra. Julie, hans hustru, er nøglen.

Thomas Bagger er 35 år gammel og debuterer som forfatter med Den Permanente. Han er cand.mag. i medievidenskab og har tidligere skrevet filmmanuskripter. Den Permanente udkommer august 2017.