Alle dage kommer af Torben Sloma Jørgensen

Alle dage kommer er en spændende og velskrevet historie, som qua dens flugthistorie er højaktuel i nutidens Europa. Romanen er skrevet af Torben Sloma Jørgensen, der blev født 9. januar 1950 og døde 29. april 2016 efter kort tids sygdom. Han var højskolelærer, foredragsholder, klummeskribent, fotograf, politiker, musiker o.m.a.

I romanen Alle dage kommer møder vi en ældre mand, der er på vej til Israel for at forstå sin historie, sin egen oprindelse. Hos psykologen lærer han, at han ikke kun er én, men der er flere personer i ham; og det ophav, den genetiske fortid, vil han kende for at kunne forstå, hvad der trykker hans jeg og en endnu uforløst ’barndomsknugen’. Den nedarvede flugt, så at sige.

Vi følger familen Sloma fra Polen, der op gennem 1900-tallet er udsat for jødeforfølgelser fra især russerne og tyskerne. Familien bliver splittet for alle vinde. Først flygter fortællerens oldemor og senere hendes to sønner fra forfølgelser og fattigdom i Polen til Danmark, hvor de slår sig ned og skaber sig en ny tilværelse.

En generation senere følger vi forfatterens mor, der bliver gift med en dansk sømand med udlængsel. Hans drøm står i modsætning til hendes drøm om tryghed og en familie, der ikke mere skal være på flugt. Vi oplever 30’ernes København, hvor jøder ofte blev chikaneret, Anden Verdenskrig, flugten til Sverige og det at miste et barn i en tysk koncentrationslejr.

I sidste kapitel siger fortælleren Kaddish – en hellig jødiske bøn – til sin afdøde mor, der hele sit voksenliv var plaget af mareridt om, at ”tyskerne kommer”. Mareridt, der har sat sig som en grundangst i fortælleren. I en erkendelse af, at man ikke kun er sit eget selv, men også sin familie, sin fortid og sine forfædre finder fortælleren en mening i, at fortiden ikke mister sin betydning, men lever videre i ham og hans egne børn.

Alle dage kommer udkommer maj 2017.

Det dér og dét der af Louise Juhl Dalsgaard

En roman om en ung kvinde, hendes barndom og opvækst, et langstrakt sygdomsforløb og det, der følger. Det er en fortællling om en familie, om usagtheder og afmagt og om at være splittet mellem intellekt og følelser i en grad, så begge synes at komme til kort. Fortællingen veksler mellem en jeg-fortællers poetiske indre, barndommens tanker og drømme og nøgterne uddrag fra en virkelig psykiatrisk journal.

Romanens jeg-fortæller beslutter sig for at ændre sig selv og sit liv. Hun er lige blevet student, verden ligger åben, hun har en sød kæreste og vil leve livet fuldt ud. Men hun er utilfreds med sin krop og vil tabe sig. På kun ni måneder taber hun 40 kg. Hun bliver indlagt blandt dødssyge kræftpatienter og aidsramte, udskrives til sit eget selskab og begynder at læse på universitetet, hvor hun motionerer, lever på en sten om dagen og overspiser om natten.

Efter en uddannelse som bibliotekar flytter hun til Aarhus, tilknyttes Center for Spiseforstyrrelser og gennemgår et langvarigt behandlingsforløb. Gennem samvær med forældrene oprulles hendes historie og barndom, forbudte tanker, ’ked af det-hed’ som ikke måtte italesættes, lærere, der ikke forstod hendes tanker. Superbegavet og altid foran, men samtidig uindpasselig og helt sin egen.

Det dér og dét der udkommer august 2017

Den Permanente af Thomas Bagger

Efter flere måneders indlæggelse vælger Ask Hjortheede, at lade sig udskrive fra hospitalet med livet som indsats. Lægerne begriber ikke Asks risikable valg, men de er heller ikke klar over, at det ikke kun er hans fysiske skader, der truer ham på livet. Derhjemme venter hustruen Julie, som efter mange års ædruelighed er røget på flasken igen. Stærkt opslugt af kampen mod sine indre dæmoner ænser Ask ikke Julies desperate situation. Han er i stigende grad besat af tanken om, at nogen i hans nærmiljø forsøger at skade ham, og måske endda vil tage hans liv.

Ask isolerer sig i familiens sommerhus i Skæring. I ensomheden fikseres hans eksistens i en mellemzone af bizarre hændelser, der udvisker grænsen mellem virkelighed og illusion. Men da to mænd pludselig overfalder ham en nat i sommerhuset, og en mystisk ung mand dukker op og redder hans liv, ruskes Ask ud af drømmetilstanden, og indser at der skal handles.

Snart befinder han sig en sumpet verden af dystre hemmeligheder, hvor alle bekriger alle, hvor folks indre er rådnet af skam, og hvor de vigtigste løgne er dem, man fortæller sig selv. Efter en dramatisk situation hvor Ask dræber to mænd, indser han, at nøglen til det plagsomme mysterium kan spores tilbage til det sted, hvor han er flygtet fra. Julie, hans hustru, er nøglen.

Thomas Bagger er 35 år gammel og debuterer som forfatter med Den Permanente. Han er cand.mag. i medievidenskab og har tidligere skrevet filmmanuskripter. Den Permanente udkommer august 2017.