Jihadi Jane af Tabish Khair

Ved første øjekast kunne Jamilla og Ameena ikke være mere forskellige. De er begge teenagepiger af sydasiatisk afstamning – født og opvokset i Yorkshire i Nordengland; men mens Jamilla lever sammen med sin konservative muslimske familie og er stille, religiøs og akademisk lys, gemmer den mere verdslige Ameena, der bor sammen med sin enlige mor, sin usikkerhed bag en flabet og fræk personlighed.

De to piger finder sammen i et usandsynligt, skæbnesvangert venskab. Ameena driller Jamilla på grund af hendes hijab, og kalder hende ”Nunja”, men ledsager hende også til en studiegruppe i moskeen. Da hun bliver afvist af skolens populæreste dreng udvikler Ameena en seriøs interesse for religion. Hun begynder at dyrke en militant version af islam og kommunikerer via internettet med en kvinde, der rekrutterer for jihad i Syrien, noget der også påvirker Jamilla.

Fyldt med en ny følelse af at høre til et sted og idealiserede visioner af en ny åndelig orden, flygter pigerne fra England til det islamistisk Syrien. Da de ankommer der gifter Ameena sig med en hellig kriger, hun hun havde mødt online. Jamilla modsætter sig ægteskab og bliver i stedet assistent for en hustru til en magtfuld officer. Det som Jamilla troede var kvindens ”børnehjem” viser sig i setdet at være et sted hvor man rekrutterer brude til hellige krigere og uddanner selvmordsbombere.

Pigerne indser langsomt, at deres nye virkelighed er et indskrænket, brutalt univers langt fra det, de havde forestillet sig. Ameena klarer sig ved at blive stadig mere fanatisk og hun bliver i stigende grad farlig for Jamilla. Trængt op i et hjørne må en desperat Jamilla skal finde ud af hvordan hun kan redde sit liv og komme væk fra sin tidligere bedste ven.

Tabish Khair er kritikerrost forfatter og digter, hvis seneste romaner er blevet indstillet til Encore Award (UK) og Crossword Prize (Indien). Han har vundet All India Poetry Prize, og hans romaner er blevet indstillet til andre store priser og oversat til flere sprog. ”Things om Thugs” blev shortlisted for Man Asian Literary Prize (2010) og DSC-prisen for sydasiatisk litteratur (2012).

Hans værker omfatter bl.a. Where Parallel Lines Meet (Penguin, 2000) Man of Glass (HarperCollins, 2010), The Bus Stopped (Picador, 2004), Filming (Picador, 2007), The Thing About Thugs (Harpercollins, 2010; Houghton Mifflin, 2012) og How to Fight Islamist Terror from the Missionary Position (Interlink and Corsair 2014). Han underviser p.t. i engelsk på Aarhus Universitet og bor i Hjortshøj lidt uden for Aarhus.

Romanen udkommer på dansk i foråret 2018.