Alle dage kommer

DKK 249.00

Alle dage kommer er en spændende og velskrevet historie, som qua dens flugthistorie er højaktuel i nutidens Europa. Romanen er skrevet af Torben Sloma Jørgensen, der blev født 9. januar 1950 og døde 29. april 2016 efter kort tids sygdom. Han var højskolelærer, foredragsholder, klummeskribent, fotograf, politiker, musiker og meget andet.

Kategori:

Beskrivelse

I romanen Alle dage kommer møder vi en ældre mand, der er på vej til Israel for at forstå sin historie, sin egen oprindelse. Hos psykologen lærer han, at han ikke kun er én, men der er flere personer i ham; og det ophav, den genetiske fortid, vil han kende for at kunne forstå, hvad der trykker hans jeg og en endnu uforløst ’barndomsknugen’. Den nedarvede flugt, så at sige.

Vi følger familen Sloma fra Polen, der op gennem 1900-tallet er udsat for jødeforfølgelser fra især russerne og tyskerne. Familien bliver splittet for alle vinde. Først flygter fortællerens oldemor og senere hendes to sønner fra forfølgelser og fattigdom i Polen til Danmark, hvor de slår sig ned og skaber sig en ny tilværelse.

En generation senere følger vi forfatterens mor, der bliver gift med en dansk sømand med udlængsel. Hans drøm står i modsætning til hendes drøm om tryghed og en familie, der ikke mere skal være på flugt. Vi oplever 30’ernes København, hvor jøder ofte blev chikaneret, Anden Verdenskrig, flugten til Sverige og det at miste et barn i en tysk koncentrationslejr.

I sidste kapitel siger fortælleren Kaddish – en hellig jødiske bøn – til sin afdøde mor, der hele sit voksenliv var plaget af mareridt om, at ”tyskerne kommer”. Mareridt, der har sat sig som en grundangst i fortælleren. I en erkendelse af, at man ikke kun er sit eget selv, men også sin familie, sin fortid og sine forfædre finder fortælleren en mening i, at fortiden ikke mister sin betydning, men lever videre i ham og hans egne børn.

“En yderst velfortalt og tankevækkende roman, der giver sine læsere et personligt, nærmest privat, indblik i en dansk-jødisk families liv og skæbne.” Bibliotekerne

 “Fortællingen om familien Sloma er både dramatisk og gribende … “Alle dage kommer” er en varm og sympatisk bog”, Fyens

Læs uddrag af bogen her