Kærlighedens spøgelser

DKK 249.95

Udkommer 3. juni

Ikke på lager

Kategori: Tags: ,

Beskrivelse

MED det første bind af flerbindsværket Kærlighedens spøgelser giver Stig Dalager et eksistentielt portræt af den verdensberømte, jødiske forfatter Franz Kafka i lyset af hans barndom, ungdom og tidlige voksenår og også et signalement af hans originale værker og den stærkt brydningsfyldte tidsatmosfære over i ’det moderne’ før og efter århundredskiftet år 1900 i hans hjemby Prag og i Europa.

Det sker i en udveksling med glimt fra den på mange måder lykkeligste tid i hans liv, hvor han som 39-årig og tuberkuloseramt i det kriseramte Berlin med begyndende gadekampe imellem kommunister og nazister i et kærlighedsforhold med Dora Diamant og under spartanske betingelser udlever sin drøm om et liv som fritskabende. Parrets vision er at forlade de betændte tilstande i Europa og emigrere til Palæstina, hvor de sammen vil åbne en mindre vegetarrestaurant i Jerusalem med Dora som kok og Kafka som tjener.

Det første bind af Kærlighedens spøgelser tegner et billede af Kafka fjernt fra klichéen om den kun evigt plagede, skyldbetyngede og asketiske unge mand. Her er han til det yderste sammensat med sine momentvise angsttilstande, selvbebrejdelser, anti-autoritære, oprørske holdninger, tidlige visioner om verdens tilstand og sine forfatterdrømme, som han fastholder, og sin empati, sanselighed og urolige søgen efter et menneskeligt fællesskab og sin store erotiske, sportslige og kunstneriske appetit.

Også den vekslende både blide og skarpe ironi og selvironi samt sorte humor i det personlige og det skrevne viser en anden Kafka.

STIG DALAGER, f. 1952, har skrevet 65 værker inden for alle litterære genrer, fortrinsvis romaner og skuespil. Hans romaner og skuespil er udgivet og/eller spillet i nu 41 lande, og hans roman om H.C. Andersen, Rejse i blåt, blev i 2008 nomineret til den fornemme britiske Impac Prize. I 2005 modtog Dalager den livsvarige hædersydelse fra Kunstfonden.